WEBMASTER TOOLS KULLANIMI - Galaksi Host

WEBMASTER TOOLS KULLANIMI

8 Adımda Webmaster Tools Kullanımı



8 Adımda Webmaster Tools Kullanımı

Google Web Yöneticisi Araçları özellikle SEO bakımından internet pazarlamacılarının en saÄŸlam kaynaklarından birisidir. ÇoÄŸu kiÅŸi bu araçları nasıl kullanacağı konusunda fikir sahibidir ve araçların temel fonksiyonlarına aÅŸinadır. Fakat Google Web Yöneticisi Araçları ile sitelerin arama sonuçları sayfasındaki sıralamasını yükseltmek için yapılabilecek pek çok ÅŸey vardır.

  1. Yazar istatistiklerini görüntüleyin

Yazar istatistikleri Google Web Yöneticisi Araçları’nın pek bilinen bir özelliÄŸi deÄŸildir. Bunun sebebi bu özelliÄŸin hala beta aÅŸamasında olmasıdır. Yazar istatistiklerine Google Web Yöneticisi Araçları’nın oturum açma aÅŸamasındaki “Labs” kısmından ulaşılabilir.

Bu özelliÄŸin sık sık ihmal edilmesinin baÅŸka bir nedeni daha vardır. Bu web siteleri için bir özellik deÄŸil, kullanıcının kiÅŸisel istatistiklerini ve içerik üreticisi olarak görünürlüÄŸünü takip etmesi için oluÅŸturulmuÅŸ bir özelliktir.

EÄŸer bir Google + hesabınız varsa ve web siteleri için onayı olan bir yazarsanız, yazar istatistiklerini ÅŸu ÅŸekilde görüntüleyebilirsiniz:

  • Google + hesabınıza baÄŸlı Gmail hesabınızda oturum açın.
  • Google Web Yöneticisi Araçları’na gidin.
  • Labs’e tıklayın.
  • “Yazar Ä°statistikleri”ne tıklayın

“Yazar Ä°statistikleri” içerisinde yayınladığınız yazıları, görüntülenme sayılarını, tıklama oranlarını ve Google’daki ortalama pozisyonu görüntüleyebilirsiniz.

EÄŸer tanınmış bir yazar olarak kendinizi geliÅŸtirmek, kiÅŸisel markanızı ve içerik pazarlama yöntemlerinizi daha iyi hale getirmek istiyorsanız bu veri sizin için çok önemlidir.

istatistikler-webmaster-tools

  1. Tarama hızını değiştirin

Google sitenizi ne hızda tarayacağını belirlemenize izin verir. Bu özelliÄŸi yalnızca Google Web Yöneticisi Araçları içerisinde deÄŸiÅŸtirebilirsiniz. ÇoÄŸu durumda sitenizin mümkün olduÄŸunca sık taranmasını isteyebilirsiniz. Yalnız, eÄŸer Google’ın sık tarama yapması durumunda siteniz yavaÅŸlıyorsa tarama hızını ÅŸu ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirebilirsiniz:

hiz-webmaster-tools

Google Web Yöneticisi Araçları’nın saÄŸ üst köÅŸesindeki ayarlar ikonuna tıklayın

“Site Ayarları”na tıklayın

“Google’ın maksimum tarama hızını kısıtla”ya tıklayın

Tarama hızını ihtiyaçlarınız doÄŸrultusunda “DüÅŸük” veya “Yüksek” olarak ayarlayın.

“Kaydet”e tıklayın.

hizlandirma-webmaster-tools

  1. Yapılandırılmış veri işaretleyicisi oluşturun

Yapılandırılmış veriye sahip internet siteleri arama sonuçlarında dört basamak yukarı çıkar. Web sitenizde yapılandırılmış veri kullanmıyorsanız, kullanmaya baÅŸlamanız gerekir. Searchmetrics’e göre, web sitelerinin yalnızca %0.3’ü ÅŸema kullanmaktadır, fakat Google’ın arama sonuçlarının %36’sı ÅŸema biçimlendirmelerinden oluÅŸan snippetları içerir.

Åžema kullanarak arama sonuçlarında üst sıralarda yer alma ÅŸansınızı bir hayli arttırmış olursunuz.

Google Web Yöneticisi Araçları’ndaki yapılandırılmış veri iÅŸaretleyicisi bu iÅŸi kolaylaÅŸtırır. Google Web Yöneticisi içerisinde yapılandırılmış veri iÅŸaretleyicisine ÅŸu ÅŸekilde ulaşılır:

Arama Görünümü’ne tıklayın.

Veri Ä°ÅŸaretleyicisi’ne tıklayın.

Start’a tıklayın.

Araca alışmak için birkaç dakikanızı ayırın. BaÅŸlaması zor deÄŸildir ama sayfalarınıza ÅŸema ekleme iÅŸlemini tamamlamak birkaç dakika sürebilir.

advanced-webmaster-tools

  1. HTML gelişimleri tanımlayın

Google size sitenizi aramalar için optimize ederken hangi SEO özelliklerine ağırlık vermeniz gerektiÄŸini söyler. Buna “HTML geliÅŸimleri” adı verilir.

“Arama Görünümü”ne gidin.

“HTML GeliÅŸimleri”ne tıklayın.

Google’ın özellikle dikkat ettiÄŸi konular ÅŸunlardır:

  • Meta tanımları: Arama sonuçları için optimize edilmiÅŸ tanımlar arama sıralamalarında doÄŸrudan etkili olmayabilir. Aracın size “AÅŸağıdakileri yapmak sitenizin kullanım kolaylığını arttırabilir” demesinin nedeni budur. Ne var ki, meta tanımları kullanıcılar ve sıralama üzerinde etkisi olan tıklanma oranları için önemlidir. Her sayfada mutlaka tanım olmalıdır ve bu tanımlar ne çok uzun ne de çok kısa olacak ÅŸekilde yazılmalıdır.
  • Eksik baÅŸlık etiketleri: ÇoÄŸu kiÅŸi baÅŸlık etiketinin, sitenin teknik SEO’sunun en önemli unsuru olduÄŸu konusunda hemfikirdir. Google Web Yöneticisi Araçları HTML GeliÅŸtirme aracının baÅŸlık etiketlerine özel bir önem vermesinin nedeni budur.
  • Mükerrer baÅŸlık etiketleri: SEO için mükerrer etiketler sorundur. Gelgelelim mükerrer etiketten kaçış yoktur. Özellikle bir sitenin örneÄŸin birçok sayfada yasal uyarı veya benzeri standart kelimeler kullanması gerekiyorsa, bu durum mutlaka yaÅŸanacaktır. Nasıl olduÄŸunu kimse bilmez ama mükerrer içerik arama sonuçları sıralamasını olumsuz etkileyebilmektedir. Google Web Yöneticisi Araçları içerisinde mükerrer baÅŸlık etiketlerini tespit edebilirsiniz.
  • Uzun baÅŸlık etiketleri: Çok uzun baÅŸlık etiketleri Google tarafından kısaltılır veya deÄŸiÅŸtirilir.
  • Kısa baÅŸlık etiketleri: Çok kısa baÅŸlık etiketleri de SEO’nun tüm potansiyelinden faydalanamaz ve kullanıcılara da pek yardımcı olmaz.
  • Bilgilendirici olmayan baÅŸlık etiketleri: Google’ın varoluÅŸ amacı bilgi sunmaktır. EÄŸer Google baÅŸlık etiketlerinizin yeterince bilgilendirici olmadığını düÅŸünüyorsa bunu size bildirir.
  • Dizinlenemez içerik: EÄŸer sitenizde zengin medya dosyaları gibi dizinlenemez içerik varsa Google bu konuda sizi uyarır.

Bu sorunları ayrıntılı bir ÅŸekilde incelemek için baÅŸlığa tıklayıp sitenizdeki problemin tam olarak nerede olduÄŸunu tespit edebilirsiniz.

kopya-icerik-webmaster-tools

  1. Site bağlantısı sıralamasını değiştirin

Site baÄŸlantıları Google’ın arama sonuçları sayfasında ana sitenizin altına eklediÄŸi baÄŸlantılardır. Bu baÄŸlantılar özellikle kullanıcı marka adı içeren bir arama yaptığında çıkar.

Google’ın sitenizin altında site baÄŸlantıları gösterip gösteremeyeceÄŸini siz kontrol edemezsiniz. Bu algoritmik olarak oluÅŸturulan bir özelliktir. Ama temiz bir site yapınızın ve bir site haritanızın olmasını saÄŸlayabilirsiniz, bu da muhtemelen site baÄŸlantılarının oluÅŸmasına neden olacaktır.

Ne var ki, Google’ın algoritması bazen site baÄŸlantılarını doÄŸru oluÅŸturmaz. Google Web Yöneticisi Araçları’nın “Site baÄŸlantıları” özelliÄŸi iÅŸte bu noktada devreye girer.

Arama Görünümü’ne tıklayın.

“Site BaÄŸlantıları”na tıklayın

Tek seçeneÄŸiniz belli bir site baÄŸlantısını “indirgemektir”. ÖrneÄŸin, site baÄŸlantılarınızdan birinin görünmesini istemiyorsanız Google’dan bunun bir site baÄŸlantısı olarak görünmemesini isteyebilirsiniz.

  1. Dahili olarak link verilmiÅŸ sayfalar oluÅŸturun

Dahili link sitenin SEO’sunun çok önemli bir parçasıdır. Google Web Yöneticisi Araçları içerisindeki “Dahili Linkler” hangi dahili sayfalarınızın sitenizin içerisinde en sık olarak linklendiÄŸini görmenizi saÄŸlar. Bu sayfalar, dahili link entegrasyonları ne kadar iyiyse o kadar güçlü olurlar.

EÄŸer en önemli içerik sayfalarınızı “Dahili Linkler”in ilk sayfasında görmüyorsanız, muhtemelen bu sorunu yeni dahili linkler ekleyerek çözmeniz gerekmektedir.

“Arama TrafiÄŸi”ne tıklayın.

“Dahili Linkler”e tıklayın.

  1. Dizinleme durumu

Tüm SEO’ların ve web yöneticilerinin dizinleme durumlarını dikkatle takip etmeleri gerekir. DizinlenmiÅŸ sayfa sayısı zaman içerisinde deÄŸiÅŸebilir. Bu deÄŸiÅŸiklikler arama sonuçları sıralamasını olumsuz etkileyebilecek bir algoritma deÄŸiÅŸikliÄŸine iÅŸaret edebilir. DiÄŸer zamanlarda ise dizinleme durumundaki düÅŸüÅŸ sitenizdeki negatif bir SEO’yu iÅŸaret ediyor olabilir.

Genel kural olarak, dizinlenmiÅŸ sayfalarınızın sayısı içerik pazarlama sonuçlarınızın tutarlılığına baÄŸlı olarak artmalıdır. Ä°yi içerik oluÅŸturduÄŸunuz sürece dizinlenmiÅŸ sayfalarınızın sayısının artması gerekir.

Bunu kontrol etmek için “Dizin Durumu”na gidin.

“Google Dizini”ne girin.

“Dizin Durumu”na tıklayın.

  1. Google olarak getirin

Bir sayfanın arama motoru sonuçları sayfalarındaki performansını incelemek istiyorsanız “Google Olarak Getir” aracı harika bir kaynaktır.

“Tara”ya tıklayın.

“Google Olarak Getir”e tıklayın.

Ä°ncelemek istediÄŸiniz sayfanın URL’sini girin.

“Getir ve Ä°ÅŸle”ye tıklayın.

Google Olarak Getir’i kullanarak bir sayfanın nasıl göründüÄŸünü veya görünüp görünmediÄŸini kontrol edebilirsiniz. Bu sayede HTML sunucusu tepkisini, tarama talebinin süresini, HTML kodunu, görünür durumdaki dizinlenebilir içeriÄŸi ve sayfanın Google tarafından görülen ekran görüntüsünü inceleyebilirsiniz. EÄŸer tarayıcı içeriÄŸe eriÅŸemezse, eriÅŸilemez durumdaki bu kaynakların listesini de görebilirsiniz.

Bazı unsurları bloklamak için robots.txt yapılandırdıysanız, bu da eriÅŸimin olmamasına neden olarak listede yer alacaktır. Fakat diÄŸer zamanlarda bu inceleme esnasında ortaya çıkan baÅŸka tarama sorunları da olabilir.

Sonuç

Bu araçları ne kadar iyi kullanırsanız, Google’da mükemmel bir ÅŸekilde optimize edilmiÅŸ bir siteye sahip olma ÅŸansınız da o kadar artar.

gili açıklama yazısını bu alana yazabilirsiniz.

Bizden haberdar olmak için yan tarafa mail adresinizi yazabilirsiniz.

Ãœye GiriÅŸi

Veya
MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Şifrenizi mi unuttunuz? Kayıt olmak ister misiniz? İletişim & Ulaşım