SEO Rehberi ve Yol Haritası - Galaksi Host

SEO Rehberi ve Yol Haritası

SEO Rehberi ve Yol Haritası



SEO Rehberi ve Yol Haritası

Dijital pazarlama 2019 yılında büyük ölçüde deÄŸiÅŸecek. Gittikçe artan rekabet ve bütçeler karşısında dijital varlığınızı sürdürmeniz daha da zorlaÅŸabilir. 2019 yılında SEO da dijital dünyanın büyük bir parçası olarak varlığını sürdürüyor ve evrilmeye devam ediyor. Gelin 2019 yılında dijital pazarlama ve SEO alanında bizleri neler bekliyor, hep birlikte inceleyelim.

Dijital dünya birçok farklı unsurun kendi içinde geliÅŸim ve deÄŸiÅŸim göstermesiyle kendini yenilemeye devam ediyor. Kullanıcı alışkanlıkları, yeni teknolojiler, daha geliÅŸmiÅŸ akıllı telefonlar, dijital asistanlar, deÄŸiÅŸken finansal ÅŸartlar ve hayat tarzını etkileyen her ÅŸey, dijital dünyanın dinamizmini tetiklemeye devam ediyor. Hepimiz bu deÄŸiÅŸimin içinde yaşıyoruz ve az çok katkı saÄŸlıyoruz. 2019 yılında SEO, dijital pazarlamanın önemli bir parçası olarak, büyük deÄŸiÅŸimler yaÅŸamaya devam edecek. Dijital pazarlama ve SEO özelinde 2019 yılında bizi bekleyen önemli trendleri inceleyelim.

Konuya Ä°çerik Bulutu ile birlikte geçtiÄŸimiz ay düzenlediÄŸimiz “SEMrush ile SEO Uyumlu Ä°çerik Nasıl Üretilir?” baÅŸlıklı webinar’dan 2019 SEO trendlerini içeren kısa bir kesit ile baÅŸlayalım:

2019 SEO Trendleri – Ä°çerik Bulutu Webinarı

Webinarın tamamını izlemek için buraya tıklayabilirsiniz

Evet, artık konuya ısınmış olduÄŸunuza göre, sizi 2019 yılında dijital pazarlama ve SEO konularında bir gezintiye çıkarabiliriz.

1. Omnichannel Pazarlama Önem Kazanacak

Son zamanlarda sıklıkla ifade ettiÄŸimiz bir gerçek var: Dijital pazarlama kapsamına girebilecek herhangi bir yöntem tek başına baÅŸarı getirmiyor. Sadece Sosyal Medya’yı kullanmak, sadece dijital reklamlara bel baÄŸlamak veya sadece Arama Motoru Optimizasyonu çalışması yapmak hiçbir getiri saÄŸlamayabilir. 2019’un en büyük gerçeÄŸi, çok kanallı planlama yapmak zorunda olmaktır. Omnichannel olarak da bildiÄŸiniz bu planlama yöntemi ile baÅŸarıya bir adım daha yakın olmak mümkün. Biraz önce de bahsettiÄŸimiz gibi, tam anlamıyla dijitalleÅŸmeden omnichannel kavramı çok iÅŸe yaramayacaktır.

Omnichannel pazarlama sadece dijital kanalları içermez, aklınıza gelebilecek tüm mecraları kullanmanız gerekir. Bundan birkaç yıl öncesine kadar dijital reklam kanalları çok popüler deÄŸilken TV, Radyo, basılı yayın ve açık hava reklamcılığının bütçeleri oldukça yüksekti. Dijital reklam yaygınlaÅŸtıkça bütçeler daha makul bir noktaya geldi. Böylece çok büyük bütçeler gerektirmeden dijital varlığın desteklenmesi mümkün olabilir.

Ayrıca konunun sadece “reklamcılık” olarak ele alınmaması gerekir. Keza reklamcılıkta “müÅŸteri memnuniyeti” kavramı henüz gerçekleÅŸmemiÅŸ bir olaydır. MüÅŸteri memnuniyeti ile olumlu kullanıcı deneyiminin birbirine benzer kavramlar olduÄŸunu düÅŸünürsek, ikisini de gerçekleÅŸtirmek için yapılabilecek ne varsa yapmak daha mutlu kullanıcılar anlamına gelir. buna örnek olarak hediye kartları, indirim kodları ve benzeri online-offline iliÅŸkisinin kurulabileceÄŸi her türlü senaryo, kullanıcıları memnun etmenin yöntemlerinden sadece birkaçıdır.

2. DönüÅŸüm Optimizasyonu Çok Daha Önemli Hale Gelecek

“Bir ürünüm var, ürünümün giriÅŸ sayfası var, hem SEO yapıyorum hem de reklam yayınlıyorum. Kullanıcıları her yerde yakalıyorum, böylece ürün sayfasını ziyaret ediyorlar. Ürün sayfam ve satın alma butonum o kadar iyi optimize edildi ki, kullanıcı ürünümü kesin satın alır” diye düÅŸünüyorsanız, size kötü bir haberimiz var. Kullanıcıların satın alma gibi dönüÅŸüm kriterlerini ifade eden eylemleri gerçekleÅŸtirmesi için gerekli olan ÅŸartlar çok deÄŸiÅŸti. Artık en az iki kavramda yenilikçi olmanız gerekiyor:

1- Mikro anlar: Mikro anları bir kriter olarak ele aldık ancak kendi içinde birçok farklı alt maddeye ayırmak mümkün. Mikro anları, özellikle mobil kullanıcıları hedefleyen, kullanıcıların karar verme mekanizmasını önemli ölçüde etkileyen küçük olaylar ve bu olayların bütünü olarak açıklayabiliriz. Bu konuda verebileceÄŸimiz çok sayıda örnek olabilir, markaya, sektöre, ürüne veya hizmete göre deÄŸiÅŸen birçok mikro andan bahsedebiliriz. Sizin ve kullanıcılarınızın karşılaÅŸtığı mikro anları ancak siz tespit edebilirsiniz.

2- Marka OluÅŸturmak: Markanızın gerçek ve dijital dünyadaki varlığını kayda deÄŸer bir noktaya getirebilmek için yapabileceÄŸiniz her ÅŸey, bu kritere dahil oluyor. Marka bilinirliÄŸi, güvenilirlik, sadakat, pozitif imaj ve benzeri markanızla ilgili olan her kavram, oluÅŸturduÄŸunuz markanın durumunu açıklamaya yeterli olmaktadır. Ä°yi bir marka oluÅŸturmak mikro anlardan faydalanmanızı saÄŸlarken, kullanıcıyı yakalayabilen mikro anları tespit etmek de markanızı oluÅŸturmaya yardımcı olabilir. Yani her iki kavram birbirini desteklemektedir.

Ayrıca Google’ın marka adının dijital mecralarda sıklıkla geçmesini, markaya ait web sitesinin Google sıralamalarını olumlu yönde etkileyen bir faktör olarak deÄŸerlendirdiÄŸini biliyor muydunuz? Google mühendislerinden Garry Illyes tarafından yapılan açıklamayı buradan inceleyebilirsiniz: Marka Adının Geçmesi ve Google Sıralamalarına Etkisi

Google açısından marka adının geçmesi giderek önemli hale geldiÄŸine göre , 2019 yılında dijital yansıması olan PR çalışmalarını düzenli yapmayı tercih edebilirsiniz.

3. Tüm Siteler Mobil Öncelikli Ä°ndekslemeyi Tadacak!

Mobil gelecek, gelmek üzere, eli kulağında derken artık gündemin orta yerini iÅŸgal ediyor. Google geçtiÄŸimiz yıl itibariyle, bazı istisnai sektörler olmakla birlikte, pek çok web sitesini mobil öncelikli indekslemeye baÅŸladı.

Konuyu biraz daha açıklayalım; GeçtiÄŸimiz yıla kadar sitenizin desktop versiyonunu dikkate alan tek bir Google dizini bulunmaktaydı. Bu dizin sitelerin desktop versiyonlarını taramak ve dizinlere eklemek için kullanılan Googlebot (desktop user agent) tarafından oluÅŸturulmaktaydı.

Mobil Googlebot sadece mobil uyumluluk ve diÄŸer mobil sinyallere göre mobil sıralamaları belirliyordu. Ancak hem mobil hem desktop için özünde aynı dizini kullanıyorduk. Bu deÄŸiÅŸiklikle birlikte Google artık sitenizin mobil versiyonunu baz alarak hem desktop hem de mobil arama sonuçlarını belirlemeye baÅŸladı.

Bu geliÅŸme ile sitenizin mobil versiyonuna daha fazla yatırım yapmak durumundasınız. Mobil kullanıcı deneyimini iyileÅŸtirirken, mobil site yükleme hızınızı düzenli olarak belirli bir seviyenin üstünde tutmak zorundasınız.

Yükleme hızı konusunda bir giriÅŸimde bulunmak isterseniz, ÅŸu blog yazımıza göz atabilirsiniz: Sayfa Yükleme Hızı Optimizasyonu Rehberi

4. Google Ä°çerik Kalitesi Güncellemesi Başımıza Dert Açmaya Devam Edecek!

Google’ın 1 AÄŸustos 2018 tarihinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi önemli algoritma güncellemesi pek çok web sitesinin sıralamalarını ve organik trafiÄŸini olumsuz etkiledi. Google, güncelleme sonrası kayıp yaÅŸayan site sahiplerine, “Search Quality Raters Guideline” ya da Türkçesiyle “Arama Kalitesi Denetleyicisi Rehberi”‘ne göz atmalarını ve içeriklerini yeniden gözden geçirmelerini tavsiye etti.

Rehbere göre Google kaliteli içeriÄŸin tanımını önemli ölçüde güncellemiÅŸ durumda. Özellikle finansal ve saÄŸlık ile ilgili tavsiyelerde bulunan blog ve siteler bu güncellemeden en çok etkilenmiÅŸ durumdalar. Detaylar için: Google Kaliteli Ä°çeriÄŸin Tanımını Güncelledi

2019 yılında da gözünüz kulağınız Search Quality Raters Guideline’da olmalı. Sık güncellenmiyor, ancak güncellendiÄŸinde arama sonuçlarında atom bombası patlamış etkisi yaratabiliyor. Döküman biraz uzun, 168 sayfa kadar, ancak 2019 yılı bitmeden okuyabilirsiniz diye düÅŸünüyorum: 
Search Quality Raters Guideline

5. Sesli Aramalar ve Dijital Asistanlar Önem Kazanacak

17 Aralık 2018 itibariyle Türkçe dil desteÄŸi ile Türk kullanıcılar için devreye giren Google Asistan, 2019 yılında oyunun kurallarını deÄŸiÅŸtirecek gibi görünüyor.

Mobil cihazlarımızda Apple Siri’den sonra beklenen en yetenekli asistan olarak uzun süre beklenen Google Asistan, kullanıcılar için büyük yenilikler sunuyor. Artık sadece sesli arama deÄŸil, sesle komut verilebilen asistanlar kullanıcılar için büyük bir yenilik anlamına geliyor.

Elbette bu geliÅŸme SEO stratejisinde önemli dönüÅŸümleri de beraberinde getirecek. SEO stratejisini dijital asistanlar ve sesli aramalara göre oluÅŸturmak isteyenleri, konu ile ilgili oluÅŸturduÄŸumuz rehbere göz atmaya davet ediyorum: Sesli Aramalar için SEO Rehberi

6. Long Tail Anahtar Kelimeler Aramayı Domine Etmeye Devam Edecek

Belirli sayıda popüler arama sorgusundaki sıralama durumlarını düzenli  olarak takip edenlere kötü bir haberimiz var; Ahrefs.com tarafından yapılan çalışmaya göre arama sorgularının %92’si Google’da ayda maksimum 10 kez aranıyor!

Artık tüm stratejimizi popüler arama sorguları üzerine inÅŸa etmek durumunda deÄŸiliz. SEO stratejisini bu geliÅŸme ışığı altında yeniden gözden geçirmek isteyenler için bir yol haritası oluÅŸturduk: Long Tail Anahtar Kelimeler Aramayı Domine Ediyor

7. Google My Business Giderek Önem Kazanacak

Kullanıcıların konum bilgisinden yararlanarak dijital pazarlama baÅŸarısı elde etmek isteyen deneyimli dijital pazarlamacıların gözdesi, Google My Business ya da Türkçe adıyla “Google Benim Ä°ÅŸletmem” hesabıdır.

Mobil aramaların artışına paralel bir ÅŸekilde giderek daha fazla önem kazanan yerel SEO, iÅŸletmenizin Google My Business hesabının etkili bir ÅŸekilde yönetilmesi sayesinde 2019 yılnda çok daha önemli bir silaha dönüÅŸebilir. Google My Business ile ilgili önemli detayları ve ipuçlarını Google My Business Optimizasyonu Rehberi baÅŸlıklı blog yazımızda bulabilirsiniz.

2019 Yılı Yol Arkadaşlarınız

Yazıyı daha fazla uzatmamak adına, sadece en önemli trendleri derlemekle yetindik. GördüÄŸünüz gibi 2019 yılında iÅŸiniz hiç de kolay deÄŸil. Ancak merak etmeyin, sizler için dijital pazarlama saÄŸlıklı beslenme rehberi oluÅŸturduk. Bu listeyi düzenli takip ettikten sonra bol bol kulaklarımızı çınlatabilirsiniz. Bir favınızı, daha da iyisi bir linkinizi alırız.

Stradiji Blogu: Her hafta gündemdeki bir dijital pazarlama ya da SEO kavramını 1000+ kelimeden daha az olmayacak ÅŸekilde deÄŸerlendiriyoruz. Prensibimiz özetle ÅŸu: “Daha önce denemediÄŸimiz hiçbir ÅŸey hakkında yazı yazmamak”. Dolayısıyla yazılarımız daha önce denediÄŸimiz ve baÅŸarılı olduÄŸumuz yöntemleri içermektedir. Bültenimize de bekleriz…

Stradiji Flipboard Dergisi: Siz vakit kaybetmeyin diye, 3 yıldır gece gündüz Flipboard dergimizde SEO ve dijital pazarlama ile ilgili önemli makaleleri derliyoruz. En son okuduÄŸumuz ve arÅŸive attığımız makaleler size neyin peÅŸinde olduÄŸumuz hakkında fikir verecektir.

Stradiji SEO Strateji GeliÅŸtirme: Linkedin grubumuza gelin, tanış olalım, kaynaÅŸalım. Önemli SEO mevzularına birlikte açıklık getirelim.

Serbay Arda Ayzit: Son dönemde yoÄŸunluktan olsa gerek biraz boÅŸlamış olsa da, sevgili Serbay’ın bültenine abone olmanızı tavsiye ederim. Halihazırdaki yazıları da size yol gösterecektir.

Ä°çerik Bulutu Blogu ve Webinarları: ArkadaÅŸlarım diye söylemiyorum, ücretsiz ve çok kaliteli içerikleri meraklısı ile kah bir blog yazısı ile kah bir webinar ile buluÅŸturuyorlar. Düzenli takip etmenizi tavsiye ederim.

Think With Google: Google’ın Think With Google bülteni her hafta farklı bir konuda gözümüzü açıyor. Farklı bakış açıları geliÅŸtirmek açısından düzenli olarak takip etmenizi tavsiye ederim.

Google Dijital Atölye: Dijital pazarlamaya henüz adım atmak üzere olan kiÅŸilere, Google’ın bu ücretsiz eÄŸitim kaynağından beslenmelerini tavsiye ederim. Takip etmesi oldukça kolay, bolca video ile birlikte size iyi gelecektir.

SEMrush Academy: Stradiji olarak yaklaşık 3 yıldır SEMrush kullanıyoruz ve herkese kullanmalarını tavsiye ediyoruz. SEMrush Academy ile sadece SEMrush öÄŸrenmiyorsunuz; farklı dijital pazarlama konularında eÄŸitimler alabilirsiniz. SEMrush webinarlarını da kaçırmamanızı tavsiye ederim. Kaçıranlar için Türkçe içerikli bir SEMrush webinarı paylaÅŸayım: Indeksinizin Yonetimi Sizde Olsun

Dijihack : Ä°ÅŸi gücü bıraktık, Onedio’nun kıdemli SEO yöneticisi sevgili Metehan YeÅŸilyurt’un her gün paylaÅŸacağı dijital ipuçlarını bekliyoruz. Size de günlük olarak takip etmenizi tavsiye ederim.

Alper Bozdemir: Linkedin üzerinden yaptığı düzenli dijital pazarlama ve SEO paylaşımları ile dünyada kitap basabilecek ilk kiÅŸi olma potansiyeli bulunan Alper’i ve deÄŸerli paylaşımlarını muhakkak takip edin.

BoostRoas Blog & Webinar: Åžahin Seçil önderliÄŸinde harika bir ekip uyumu ile gerçekten sıradışı iÅŸler ve webinarlar düzenliyorlar. Muhakkak takip etmenizi tavsiye ederim.

AnalyticsTurkey.com: Sevgili Berkan BaÄŸcı Analyticsturkey.com web sitesi ile ölçümleme ve optimizasyon konularında referans niteliÄŸinde yazılar kaleme alıyor. Favorilerinize ekleyin!

Orhan Kurulan: Nasıl ki, belli bir yaşın üstündekiler için Türkiye’de Internet demek Mynet demek, benim için de Google Ads demek Orhan Kurulan demek. Dijital pazarlama stratejisi oluÅŸturmak konusunda oldukça maharetli ve yenilikçi yaklaşımıyla öncü olan sevgili Orhan’ı takip etmenizi tavsiye ederim.

Bizden haberdar olmak için yan tarafa mail adresinizi yazabilirsiniz.

Ãœye GiriÅŸi

Veya
MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Şifrenizi mi unuttunuz? Kayıt olmak ister misiniz? İletişim & Ulaşım