Web sitesini üst sıralara çıkarmak - Galaksi Host

Web sitesini üst sıralara çıkarmak

Web sitesini üst sıralara çıkarmak



Google botlarına ping çekmek-Web sitesini üst sıralara çıkarmak​

Merhaba ArkadaÅŸlar: Bu bölümde size arama motorlarına site haritasının nasıl yollanacağını anlatacağım. Yani Arama motorlarının sizin site haritanızı hemen kayıt altına almalarını… Site haritaları, sitenizde yer alan tüm sayfaların listelendiÄŸi XML formatında bir listedir. Site haritası oluÅŸturmak, tüm sayfalarınızın adreslerini ve sizin için olan deÄŸerlerini Google’a bildirmeniz demektir. Öncelikle sayfanız yeni doÄŸmuÅŸ bir bebek gibi ise önce kayıt olup, google nufus cüzdanı almak için ÅŸu adrese uÄŸrayıp sitenizi google’a haber verin.
Ayrıca web sitesini google da öne çıkarmak için bir kaç ipucu vereceÄŸim. AÅŸağıda bir çok ipuçları var fakat bunların sıralaması önemine göre deÄŸildir. Åžunu da belirtmek isterim; bu makalem Türkiye aramalarında önemli bir yere sahiptir. Çünkü özgün,kapsamlı ve 5 yıldır sürekli eklentiler yapmaktayım. DeÄŸerini bilin:) Söylemek istediÄŸim bir konuda ÅŸu: Bu makalede verdiÄŸim linkler (baÄŸlantılar) zaman içinde yer deÄŸiÅŸtirebiliyor ya da kaldırılıyor. Yani verdiÄŸim bir linke tıkladığınız da o sayfaya ulaÅŸamayabilirsiniz. Zaman içinde bu linkleri güncellesemde bazıları sonradan kalktığı için ulaÅŸamayabilirsiniz.

 

  • 1-Arama Motorlarına Ping Çekmek


EÄŸer site haritanız yoksa ÅŸu adresten site haritanız ile ilgili dosyalar oluÅŸturun ve sitemap.xml,sitemap.html,ror.xml,sitemap.xml.gz,urllist.txt uzantılı bu dosyaları sitenizin root kısmına yükleyin. Åžu adresten de baÅŸka bir sitemap sitesine eriÅŸebilirsiniz.
EÄŸer sitenizin haritası varsa uzantıyı ÅŸöyle yapınız. ÖrneÄŸin http://www.siteadi.com/sitemap.xml böyle yaptıktan sonra,

Google botlarına ping çekmek için:
http://www.google.com/ping?sitemap=https://example.com/sitemap.xml
Ya da:
http://www.google.com/webmasters/sitemaps/ping?sitemap=http://www.siteadi.com/sitemap.xml
Bing.Com botlarına ping çekmek için
http://www.bing.com/webmaster/ping.aspx
siteMap=http://www.siteadi.com/sitemap.xml

Ask.Com Arama motoru botlarına ping çekmek için
http://pingsitemap.com/

Yukarıdaki adresleri kopyalarken yalnız ‘siteadi.com‘ yazan yere kendi site adresinizi yazın eÄŸer siteniz yeni ise sondaki ‘/sitemap.xml‘ yerini silin ve yollayın, önünüze zaten bilgilendirme ekranı gelecektir.

EÄŸer site haritanız var ise siteye her içerik ekledikten sonra bu iÅŸlemi yapın ki botlar eklediÄŸiniz içeriÄŸi hemen görebilsin. EÄŸer site haritanız yok ise oluÅŸturmak için biraz araÅŸtırma yapın. Önümüzdeki zamanlar da bunun için bir makale yayımlayabilirim. Neyse konumuza devam edelim. Google ÅŸu anda yaygın olarak 3 adet bot kullanmaktadır.
Bu botlar nedir? Botlar sitemize ne yaparlar? Örümcekler sitemizde gezerken nelere dikkat ederler? Google’ın kullandığı bu 3 bot ÅŸunlardır;
Adsense BotuFreshBot ve DeepCrawl bunlar genellikle kullandığı botlardır.
Daha kullandığı birçok arama indexlemesi için ve ayrı uygulamalar için botları vardır. Bu botların çalışma prensipleri sitemize bir ÅŸekilde ulaşırlar bu ya bir referans link ya da bizim Google’a sitemizden ping atmamız yolu ile olabilir. Adsense bot çok fazla sitede bulunmaz. Çünkü çoÄŸu site Adsense geliri saÄŸlamaz ve saÄŸlamak durumunda da deÄŸillerdir. Bu gibi durumlarda Adsense programına katılan siteler olursa onları sitelerini kontrol ederler.
Reklam kodunda herhangi bir sorun var mı? Reklam ortağı kodla oynamış mı?
Aldatmaca var mı? gibi soruların cevaplarını ararlar…
Freshbot genellikle Google’a yeni kayıt edilen web sitelerini ve ya yeni adreslerin içerisine gider ve bu sitelerin içeriklerini Google veri tabanına kopyalar.
Bu işlemler genellikle yeni sitelerde yapılır.
Günlük olarak ya da haftalık olarak web sitemizi ziyaret ederler ve yeni haberler ya da linkler varsa onları alırlar.
DeepCrawl genellikle uzun süredir Google veri tabanı içerisinde bulunan eski sitelerin alt linklerine inerek derinlerdeki bilgileri kayıt etmek için kullanılır.
Bu bot sayesinde web sitemizin derinlerde bulunan linklerimiz çoÄŸu zaman açığa çıkabiliyor. Ayda bir sitemizi ziyaret ederler.

Yine sitenizin RSS sayfası olmasına özen gösterebilirsiniz.Bunun için wordpress de bazı eklentiler kullanabilirsiniz. RSS oldukça önem arz eden konulardan biridir.

  • 2-Google’a Site URL’si Eklemek


Ayrıca google’in içine sitenizin URL’sini eklemeniz de sitenizin yararına olacaktır. Nasıl eklerim derseniz ÅŸu linki kullanabilirsiniz. https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url
EÄŸer google sizi halen daha indexlemedi ise üst sıralara çıkmayı unutun. Aslında sitenizi ilk açtıktan sonra yukarıda ki adrese sitenizi eklediyseniz en az 4 hafta indexlenmek için beklemelisiniz ya da PR deÄŸeri 5 ve üstü olan bir siteden baclink alarak bir kaç gün içinde indexlenebilirsiniz.
EÄŸer çok hızlı bir ÅŸekilde google’da indexlenmek isterseniz www.pingler.com/ adresinden faydalanabilirsiniz.
Kaç indexsinizin olduÄŸunu öÄŸrenmek için Google’da ÅŸu aramayı yapın. site:siteadiniz.com

Google botlarının en son ne zaman sitenize uÄŸradığını da ÅŸu adresten öÄŸrenebilirsiniz. Yada Google’a ÅŸunu yazarak da sonucu görebilirsiniz. cache:http://www.siteadiniz.com

  • 3-Site Kodlarının Uygun Standartta Yapılması


Tabi sitenizin yapısının xhtml ve css standartlarına uygun bir ÅŸekilde hazırlanması gerekir. Çünkü arama botları kodlarda hatalar varsa okumadan geçebilir. Bunun için kodlarınız da hata olmamalı. SöyleyeceÄŸim baÅŸka bir olay da ÅŸudur: WordPress’in alt yapısı , yazılımı ve kriterlerinin Google‘a uygun olması sebebiyle; google dizinlerinde, diÄŸer benzeri sistemlere göre çok daha hızlı ilerlemektedir. Onun için WordPress kullanmak bir avantaj mıdır? diye sorarsanız cevap: Evet! Her yerde avantaj saÄŸlar. Mesela SEO çalıştırması yaptırmak isteseniz sırf site alt yapısı WordPress olduÄŸu için indirim kazanabilirsiniz. Ancak bu avantaj Google’ın her algoritması için doÄŸru deÄŸildir.

Ayrıca sitenizde malware veya spam olmaması gerekir. EÄŸer sitenizde virüs falan bulunursa indexlenmeyi unutabilirsiniz. Bu kontrolü de Buradan yapabilirsiniz.
Aslında WordPress avantajlarını anlatmakla bitmez. Yazılım alt yapınız WordPress olduktan sonra tema seçimini de SEO uyumlu bir tema seçerseniz, responsive tema olması da tavsiyemdir geriye özgün içerik, güncelleme ve iyi bir SEO eklentisi kalır ki deÄŸmeyin keyfinize. Aslında Author Bio eklentisini de kurmakta fayda var. Author Bio eklentisi ile WordPress alt yapısı ile logonuzu da kullanarak 3 ve 4. sıradaysanız da çabucak dikkat çekebilir ve müÅŸterilerinizi sitenize çekebilirsiniz derdim ama resmin içinde yüzünüzün açık bir ÅŸekilde çıkması gibi bir ÅŸart varmış denedim gördüm. Tabi bu dediklerim için profesyonel birisinden yardım alabilirsiniz. Örnek olarak kendi kullandığım bir örneÄŸi sizlerle paylaÅŸabilirim. Google’da “Web sitesini üst sıralara çıkarmak” kelimesini arayarak sıralama da benimde resmimi görebilirsiniz.
Ayrıca Google+ ilede baÅŸlayabilirsiniz. HTML kodlarınızın içinde  etiketi olmazsa daha iyi olacaktır.Çünkü google  etiketinden fazlaca hoÅŸlanmaz.Yine a tagı kullanacaksanız target kullanmamaya dikkat edin derim. Ayrıca javascript yönlendirmelerinden de uzak durun. HTML dil etiketi kesinlikle kullanın.
Evet ÅŸimdi ise çok önemli bir konu daha eklemek istiyorum. Aslında ayrı bir baÅŸlık ile uzun uzun anlatılmayı hak ediyor fakat konuyu dağıtmamak adına burada bahsedeceÄŸim. H1 etiketi: Genellikle site içinde baÅŸlıklarda kullanılır ve H2, H3, H4, H5, H6 gibi kullanımları da mevcuttur. SEO açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü Google baÅŸlıklara önem verir. Sitede 1 adet H1 tagı kullanmanızı tavsiye ederim. Nedeni ise Google H1 tagını baÅŸlık olarak algılar diÄŸerlerini H2,H3… kullanabilirsiniz.

1

<h1 title="web notları">web notları</h1>

ÅŸeklinde kullanarak Seo’ya katkısını artırabilirsiniz. Çıkmak istediÄŸiniz kelimelerinizi bu tag içine yazabilirsiniz.

  • 4-Sitenizde Kullandığınız Web Teknolojileri ve Ä°çerik/Kod Oranı


Google, HTML tarzında ki siteleri daha hızlı okur ve sunucuya aynı hızda gönderir. Bir sitedeki içerik boyutu, kod boyutuna oranı ne kadar fazla ise, o sitenin temiz bir kodlamaya sahip olduÄŸu ve arama motorlarına dost olduÄŸunu söyleyebiliriz. Bir sitedeki içerik / kod oranı %25 in altında olmamalıdır. Sitenizin içerik/kod oranını seohocasi.com/seo adresinden sorgulayabilirsiniz.

  • 5-Meta Taglar


Meta tag kodlarını güzel kullanmak gerekir. Özellikle “title” etiketini(70 karekterden az olmalı-Mahmut Aydın’ın web notları(35 karekter)) , “keywords” anahtar kelimeler, “descriptiton” sayfa içeriÄŸi gibi etiketleride kullanmanızda fayda var. Alt” taglarına da açıklayıcı bilgiler girmeyi, baÅŸlıklar da H1,H2,H3,H4 taglarını kullanmayı da unutmayın. URL ve Resimlerde “title”, kesinlikle kullanılmalıdır. SEO açısından bunlar oldukça önemlidir. Åžu kodları da öÄŸrenmenizde fayda var.

1

 

Yukarıda ki kodlarda ilk satırda ki kod botlar tarafından sitenin indexlenmesi içindir. Ä°kinci kodlar ise botların haftada bir indexlemeleri için davetiyedir. Aslında bazı arkadaÅŸlar 1 hafta yerine 5 dakikada bir botların çaÄŸrılmasını isteyebilirler fakat sayfa güncellemeniz 5 dakikada bir yapılmıyorsa, bu iÅŸlem sizin için zararlı olacaktır. Çünkü botları çağırdınız diyelim ve sayfayı 5 dakika da bir güncelleyemezseniz bir süre sonra, botların size güveni kalmaz ve indexleme iÅŸlemi sona erer. Onun için ne kadar sürede güncelleme yapacaksanız onu kullanmanızı tavsiye ederim. Meta taglar hakkında bu makaleme bakabilirsiniz.
Ayrıca metatag, title ve keywords ler ilk defa belirlendikten sonra defalarca kurcalanıp deÄŸiÅŸmemelidir. Bir anda aramalarda kaybolmanız içten bile deÄŸil. Title ve Description’lar hiçbir ÅŸekilde çakışma yaratmamalı ve özgünlüÄŸü korumalı. Yine keywords anahtar kelimeleriniz makale içinde ilk 100 ya da 200 kelime içinde geçerse iyi olur. Ayrıca bu kelimelerde vurgu yapmayı unutmayalım. Ancak bu tavsiyeleri çok aşırıya kaçıp kullanarak google bomb cezasına düÅŸmeyelim. Bunun içinde google sıralamam düÅŸtü adlı makaleme bakabilirsiniz.

  • 6-Görsellik ve Kullanılan Web Teknolojileri


Web sitenizde görselliÄŸi artırmak için kullandığınız flash animasyonlar (içerikleri okunamadığı için)herhangi bir fayda vermezler. Onlara güvenmeyin. Ayrıca içerikte fazlaca javascript vb. teknoloji kullanmak ta sitenizin arama motorlarınca indexlenmesini engeller. Siteniz de arananların hemen bulunmasına dikkat edin.

  • 7-Hız


•Sitenizin oldukça hızlı açılması gerekmektedir. CSS ile yapılan bir sayfa ile tablo ile yapılmış bir sayfa arasındaki boyut farkı yüzde 25 ile 50 arasında deÄŸiÅŸmektedir. Unutmayın yavaÅŸ açılan bir siteyi kimsecikler beklemez. Bunun için Flash animasyonlardan ve yüksek boyutlu görsellerden kaçının. Css kullanırken resimleri çağırmak için Sprite tekniÄŸi kullanabilirsiniz. Web sitenizde bulunan resimlere mutlaka width ve height deÄŸerlerini verin aksi takdirde botlar bu resimleri okurken öncelikle tam ekran açarlar ve daha sonra orjinal boyutuna getirirler bu da zaman ve hız kaybı demektir. Ayrıca siteyi yavaÅŸlatacak çeÅŸitli web teknolojilerinde abartıya kaçmayın.

•Sitenizi var olandan daha hızlı hale getirmek istiyorsanız:
Resimlerinizi CSS ile kullanırken sprite tekniÄŸini kullanın, tarayıcılarınızın ön bellekleme özelliklerinden yararlanın, yönlendirmeleri en aza indirin, küçük CSS’leri satır içi yapın, ön bellek doÄŸrulayıcı belirtin, küçük JS kodlarını satır içi yapın, CSS@import kullanmaktan kaçının, HTML’i küçültün, CSS’i küçültün, JS’yi küçültün. Özellikle Html, Js ve Css dosyalarınızda yer alan; boÅŸluk karakterlerini, yeni satır karakterlerini, yorumlar ve bilgi karakterlerini elinizden geldiÄŸi kadar azaltmaya çalışın.
•Kod kirliliÄŸinden muhakkak kurtulmalısınız. w3 standartlarında bir yapıya kavuÅŸmak sitenizin daha hızlı açılmasına neden olabilir. Sitenizin w3 yapıya sahip olup olmadığını ve hatalarını http://validator.w3.org/adresinden kontrol ettirebilirsiniz. W3C hataları genelde yanlış yere konan fazla tırnak, kapanmamış taglar, hatalı embed kodlar, gereksiz fazla css, js kodlarından oluÅŸur. Daha fazla bilgi almak için w3c-nedir adlı makaleme bakabilirsiniz. Ayrıca gereksiz içeriklerden kurtulun. Çünkü site içeriÄŸi KB(Kilobayt) cinsinden arttıkça sayfa hızı da azalmaya baÅŸlar.

•EÄŸer baÅŸka sunucularda bulunan web sitelerinden içerikler çekiyorsanız ve site yavaÅŸlıyorsa bu içerikleri kendi sunucunuza almaya özen gösterin.
•EÄŸer kendi sunucunuz yavaÅŸ ise bu da sayfa hızına olumsuz etki edecektir.Sayfanızın hızını ölçebilecek bir adres olan Google’dan bakabilirsiniz.
Aslında site hızı Google Cafeine ile önem kazanmış bir özelliktir diyebiliriz. Bu hız deÄŸeri site içi özelliklere baÄŸlı olduÄŸu kadar sitenizin dosyalarını barındıran sunucunun hızı ile de baÄŸlantılıdır. Sunucu önemli bir etkendir ve sunucuda yaÅŸanan sorunlar belirli bir oranda sitenizin arama sonuçlarında aÅŸağıya düÅŸmesine neden olur. Onun için sunucu almadan önce sunucunun aÅŸağıda ki özelliklerinin bulunmasına dikkat ediniz. Sunucular hız kazanmak için bazı yazılımlar kullanırlar.Bunlar Litespeed, Nginx, lighttpd’dir. Onun için hosting satın alırken bu kriterlerin bulunmasına dikkat edin. Hızı ölçmek için farklı farklı yollar var tabi mesela bilgisayarınızdan 

BAÅžLAT–>ÇALIÅžTIR–>cmd–>ENTER Yazdıktan sonra ping aydinmahmut.com yazıp ENTER derseniz size hız ile ilgili gerekli bilgileri verecektir. BaÅŸka sitelerden de sorgulama yapabilirisiniz.Son bir örnek daha:tools.pingdom.com/ping
Sizler için diÄŸer bir tavsiyem de PÄ°NG sürenizin çok az olması için yurt içi hosting firmaları ile çalışmanızdır ama bu ufak bir etkendir diyebiliriz. IP bloglarınızın da bu arada önemli olduÄŸu da bariz bir gerçektir. Bu IP bloklarının da C, D gibi sınıfları vardır. Bu sınıflardan C sınıfı IP bloklarını tavsiye ederim.
Bu arada sunucu’dan bahsetmiÅŸken önemli bir konu hakkında daha bilgi vermek isterim. Web sitenizi barındırdığınız sunucu çok önemlidir ve sunucuda ki anlık deÄŸiÅŸmelerden de haberdar olmanız gerekir. Mesela yurt dışından saldırı oldu ve sizde IP Ban çalışması yaptıysanız proxy’lerden korunmak için buda yurt dışı IP’lerini kapatmış oluyor ve dolayısıyla sitenize örümcekler uÄŸramıyor. Sonuç olarak örümcek yoksa ekmek yok demek.

  • 8-Kullanacağınız Resimler


Web sitesi içinde kullandığınız resimlerden faydalanmak isterseniz resimlerinize mutlaka -alt” “- etiketi verin. Çünkü Google botları sitenizin içinde ki alt” etiketlerini okuyacaklar. Ama bu etiketler açıklayıcı olsunlar. Önemli bir konu daha söylemek isterim ki; “alt” etiketlerine sürekli aynı isimleri sakın vermeyin. Sürekli aynı isimler kullanmanız gerekse de yeni isimler türetmeye çalışın. Mesela Cep telefonu yerine cep telefon kılıfı, telefon melodisi, telefon fiyatları gibi. Ayrıca makale içine mutlaka boyutu fazla olmayan bir resim eklemeyi de ihmal etmeyin. Hatta kullanacağınız görselin daha önce internet üzerinde olmayan bir resim olmasına da gayret edin. Google görsellerde de arama yapabilme yeteneÄŸine sahip olduÄŸu için daha önce baÅŸka bir yerde kullanılmayan sizin tarafınızdan oluÅŸturulmuÅŸ ve siteye konulmuÅŸ olması artı bir avantajdır. Bu özgünlük demektir.

  • 9-Domain


Sizin kullandığınız Domain yani websitenizin ismi de Google için çok önemlidir. Yani içeriÄŸinizin Domain ile alakalı olması … Mesela: kasap.com un içeriÄŸi et ile ilgili olmalıdır. Ya da siteniz hangi içerikte ise o içeriÄŸin mutlaka domain içinde geçmesine önem veriniz. Ev depolama kelimesinde en ilk sıraya çıkmak isterseniz ev ve depolama kelimeleri domain içinde mutlaka geçmelidir. Hatta sırası dahi oldukça önemlidir. Daha da ileri gidersek hayati önem arz eder. Tavsiyem hedef kelimeleriniz domain içinde geçmiyorsa domaininizi hemen kelimelerin geçeceÄŸi bir domain ile deÄŸiÅŸtirin. Bence en önemli konu budur. Mesela ben domain konusunda biraz zarardayım. Çünkü kodlar paylaşıyorum, biliÅŸim ve yazılım ile ilgili makaleler paylaşıyorum ama domainim aydinmahmut.com olduÄŸu için google, isminde yazilim, kod, bilisim gibi kelimeler içeren diÄŸer sitelere göre beni daha geç gösterebilir. Ayrıca kullanacağınız anahtar kelimeniz domain’in baÅŸlangıcında yer almalıdır .Mesela wordpress ile ilgili bir konuda wordpressdersleri.com, derslerwordpress.com’dan daha iyi bir domain sayılır. Bunun sebebi Google botlarının insan zekası gibi davranmasındandır. Ä°nsanların metinleri soldan saÄŸa ve yukarıdan aÅŸağıya okumasını taklit eden Google botları bu düzen içerisinde önce rastlayacağı kelimelere önem vermektedir. Bu arada domaininizin yaşı da önemli kriterlerden biridir. 10 yıllık bir domain ile yeni alınmış bir domain arasında bazen farklar olabiliyor. Mesela yeni açılan bir domain ile eski açılan bir domainin google sıralaması oldukça fark eder. Bazen yeni açılan bir site ilk zamanlarda backlink almaya kalkarsa google bu iÅŸe fazlaca güvenmez ve yapılan her hareketten ÅŸüphe duyar. Domain tescil süresi de diÄŸer etkenlerden biridir. En az 3 yıllık bir tescil almanız önemli bir konu. Ama dediÄŸim gibi “google algoritmaları o an için hangi algoritmaları kullanıyor” buna dikkat etmek gerekir. DiÄŸer etkenlerden biride domainin sonunda ki uzantılardır. Yani .com, .net, .org gibi uzantılar. Domaininizi seçerken .com almaya özen gösterin hatta alabilirseniz .com.tr almaya özen gösterin. Çünkü bir zamanlar google, uzantılar da .com vaya .com.tr uzantılara daha iyi davranıyordu. Bu konu prestij açısından da oldukça önemlidir.
Mesela diÄŸer domain uzantılarına bakacak olursak .edu domain uzantıları eÄŸitim(Education-EÄŸitim) içerikli siteler için kullanılmakta ve yine .gov ise devlet kurumları(Government-Hükümet) için kullanılmaktadır. Bu içeriÄŸe sahip siteler karşılıksız ve faydalı hizmet verdikleri için Google ve diÄŸer arama motorları tarafından el üstünde tutulurlar.Domainlerinizin whois kaydının gizli olup olmadığı da oldukça önemli etkenlerden biridir. Whois kaydınız gizli olursa Google bu site dürüst ve ÅŸeffaf deÄŸil diye size pek fazla güvenmeyebilir. Çünkü Google sitenin yaşını ve tescil süresini whois bilgilerinden okuyabilmektedir. Whois ile ilgili baÅŸka bir diyeceÄŸim olay ise ÅŸu whois sorgusu sonucu elde edilen bilgiler ile iletiÅŸim bilgilerinin aynı olmasına dikkat etmek gerekir. Güvenilirlik açısından bu önemlidir.

  • 10-Güncelleme ve Ä°çerik


Kimilerine göre en önemli unsur içeriktir. Daha doÄŸrusu kaliteli içerik. Evet bence de en önemli kurallardan biri de budur.Her zaman her platform da özgün içerikler yaptığınız bütün iÅŸlere artı bir katkı saÄŸlar.
•Siteniz sık sık güncellenmelidir. Her zaman yeni içerikler yüklenmelidir.
Unutmayın bloglarınızda ki zengin içerikler eÄŸer iyi etiketlenmiÅŸ ve Google tarafından indexlenmiÅŸse her yazınız (en az 200 kelimeden oluÅŸan) == günlük 1 ziyaretçi demektir. Yani 600 yazınız varsa günlük 600 ziyaretçi demektir.(tabi bu kesin bir yargı taşımaz,tamamen benim gözlemlerim)
•Google; yapıldıktan sonra terk edilmiÅŸ sitelerden fazla hoÅŸlanmaz ve güvenilirliÄŸi az olduÄŸu için ilk sıralara yerleÅŸtirmeyebilir.
Sitenizi ne kadar sık güncellerseniz o kadar google size uÄŸrar ve sizi üst sıralara taşır. ÖrneÄŸin 1 ay kadar sitenize herhangi bir makale eklemezseniz ziyaretçi sayınız da direk azalmalar yaÅŸamaya baÅŸlarsınız çünkü arama sonuçların da yavaÅŸ yavaÅŸ kaybolmaya baÅŸlarsınız. Benim size tavsiyem haftalık en az iki makale girmeniz olacak.
•Ayrıca içerikleriniz de mesela google, alexa, yahoo, bing, youtube gibi arama motorları, rank ve video siteleri ile ilgili yazılar yazın ve bu kelimeleri fazlaca kullanmaya çalışın çünkü bu web siteleri sizi üst sıralara taşıyacakları için biraz yaÄŸ yakmaya bakın…
•Ayrıca güncel konulara mutlak deÄŸinin. “kampanya”, “indirim”, “nedir”, “haber”… gibi kelime ve etiketleri yazılarınızda mutlaka kullanmaya çalışın ama spam kelimeler olmasın.
•Yine sitenizin google tarafından fiÅŸlenip fiÅŸlenmediÄŸini öÄŸrenmek için bu linki: http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=siteismi.com kullanabilirsiniz.
Ayrıca sitenizi zararlı yazılım var mı yok mu diye buradan kontrol edebilirsiniz.
Ayrıca sitemizi text tabanlı yapmamız oldukça önem arz eder. Çünkü google botları text tabanlı siteleri daha kolay okur ve dizine aktarır. Dikkat etmemiz gereken baÅŸka bir konu ise içerikler girerken gizli metinler yazmaktan kaçınmalıyız. Gizli metinleri ziyaretçiler göremezler fakat botlar bu gizli metinler okuyabilirler ve spam olarak iÅŸaretlerler. Bu da sizin için kötü sonuçlar doÄŸurur, dikkat etmek gerekir.

  • 11-Backlink ve Pagerank,Trustrank


•En önemli konulardan biri de sitenizin diÄŸer yüksek hit sahibi web sitelerinde ki linkleridir. Ne kadar çok yüksek hitli web sitesinde linkinizi paylaşırsanız o kadar avantajlı olursunuz. Ama aldığınız site ile aynı kategoride olmaya dikkat edin. DiÄŸer bir deyiÅŸle Backlink(bir zamanlar en önemli konu idi ÅŸu an yine en önemli konu haline geldi)… Yani diÄŸer sitelerden aldığınız referanslar. Referans aldığınız sitelerinde Pagerank deÄŸeri yüksek olmalı. Ya da .edu veya .gov gibi uzantılara sahip olmalı ki bir deÄŸeri olsun. Pagerank,(Ancak ÅŸu anda pagerank yerine “trust flow” deÄŸeri daha dikkate alınmaya baÅŸladı) sayfaya verilen puandır. Web sitenizin baÄŸlantı sayısına ve bu baÄŸlantıların kalitesine göre 1 ile 10 arası verilen bir puandır. Google 1998 yılından itibaren bu puan deÄŸerini kullanmakta ve buna deÄŸer vermekteydi. Ama son zamanlarda bu puan baya bir sekteye uÄŸramaya baÅŸladı ve önemini kaybetmeye baÅŸladı gibi haberler var .Åžimdi yazımı güncelliyorum. 20 Nisan 2015 itibariyle pagerank deÄŸerleri kaldırıldı gibi makaleler yayımlandı. Artık Pagerank deÄŸerlerine itimat edilmeyecek gibi. Trustrank ise kaliteli sitelerle kalitesiz sitelerin ayrımını yapan algoritmadır. Son zamanlarda web siteleri arasında spam olanlarının bulunması ve ayrımı için Stanford Üniversitesi ve Yahoo tarafından tanımlanmıştır. Backlink sayınız azaldıkça arama sonuçlarında belirli bir oranda düÅŸme yaÅŸayabilirsiniz.
Trustrank deÄŸerini etkileyen faktörleri sıralamak istersek: web sitenizin yaşı,sitemize gelen linkler, sitemize gelen linklerin yaşı, özgün içerik, siteden çıkan linkler, SSL sertifikası, domain ne kadar süreli kayıt edildi, hosting, IP adresi, webmaster tools kaydınızın olup olmamasıdır.
Google Webmaster Tools’a eklenmiÅŸ sitelerin arama motorları ve SEO açısından önemli olduÄŸu hakkında bir çok söylenti olduÄŸunu da bura da yazmak isterim.
DiÄŸer web sitelerden sürekli ve düzenli olarak karşılıksız link almaya çalışın. Ama zamanlamayı iyi ayarlayın. EÄŸer 1 hafta içinde 500 tane backlink alırsanız bu defa Google sizden ÅŸüphelenir ve sandbox’a atar. Yani sitenize güveni kalmaz ve aÅŸağı sıralara gerilersiniz. Onun için yavaÅŸ yavaÅŸ ve aynı ivmede devam edin. Sadece kaliteli ve aynı kategoride ki site olmasına özen gösterin.
Google baÅŸka sitelerden bir siteye link verilmesini ve hit gelmesini sever. Bu google gözünde web sitenizin deÄŸer kazanmasını saÄŸlar ve sizi ilk sıralara yükseltir.
Sürekli aynı sitelerden backlink almayın. Backlink alacağınız siteler sizin sitenizin içeriÄŸi ile alakalı olmalıdır. Yani rakip web siteler olmalıdır. Ancak ÅŸuna dikkat edin: sizin pagerank’ınızdan düÅŸük siteler sizin pagerank’ınızı olumsuz etkileyebilir. Hatta Google Penguen güncellemesinden sonra baya etkiliyor diyebilirim. Hatta zarar vermeye baÅŸladı. Sitenize alacağınız reklamlarda vereceÄŸiniz linkler sizin deÄŸerinizi düÅŸürebileceÄŸi için reklam paranızı ona göre isteyin yoksa cepten gider. Aynı host içinde barınan sitelerinde birbirine link vermeleri fazla bir fayda saÄŸlamaz. Çünkü bir çok webmasterın onlarca web sayfası var ve hep aynı sunucuda bulunuyorlar. Bu ÅŸekilde kendi aralarında backlink deÄŸerleri olmasın diye bu tür bir kural geçerli. Rakip sitelerden alacağınız backlink sizi kısa sürede üst sıralara taşıyacaktır.
•Yüksek Pageranklı sitelerden link almanız gerekli mesela “100” tane pr “0” siteden link aldınız diyelim ! Onun yerine pagerankı “7”-“8”-“9” arası bir siteden “1” link almanız daha mantıklı ve etkilidir. Bu iÅŸi bir zamanlar yapan Hintli yazılımcılar vardı. 1 Dolar karşılığı 1000 tane baclink. Fakat Google yeni güncellemeleri ile onların da ekmeÄŸine taÅŸ koymuÅŸ oldu.
•Google örümcekleri siteleri indexlemek için gezinirken bir web sayfasından baÅŸka bir web sayfasına geçerken linkleri kullanırlar. Onun için sitenizin linki ne kadar fazla yerde bulunursa o kadar iyi olur.
•Sizde kendi sitenizin pagerank deÄŸerini öÄŸrenebilirsiniz aynı zamanda kendi sayfanıza pagerank deÄŸerinizi gösteren kodları ekleyebilirsiniz.
Pagerank Türkçede tam karşılığı olmayan bir Google terimidir, genelde internet kullanıcıları ve site tasarımcıları tarafından “Link PopülerliÄŸi Puanı” olarak algılanır ama kullanılan terim PageRank’dır.

Önemli sitelerden backlink almak önemlidir.Mesela Wikipedia. Wikipedia’nın içerikleri özgün kullanıcılar tarafından oluÅŸturulduÄŸu için bu sitede kendi alanınızla ilgili bir konuya linkinizi yerleÅŸtirmenizi tavsiye ederim. Ya da alanınızla ilgi bir konuda kendiniz içerik üretip linkinizi koyduktan sonra backlink cepte demektir. Backlink almanın farklı farklı kurnazlıkları da vardır. Aslında bunları pek tavsiye etmem(Oldukça zarar vermeye baÅŸladı) ama hedefe giden yolda herÅŸey mübahtır sözünü baz alabilecek bazı arkadaÅŸlara da diyeceklerim var. Bedava site veren bazı internet sitelerinden açabileceÄŸiniz sitelere de kendi linklerini de ekleyip kullanabilirsin. Bu yöntemi SEO ile ilgilenen arkadaÅŸlar genellikle yaparlar. Onların backlink dosyaları vardır ve bu dosyalara müÅŸterilerinin linklerini koyarlar. 10 tane paravan site açsalar 10 backlink cepte demektir. Kaliteli mi deÄŸil!
DiÄŸer bir baclink çeÅŸidi ise video backlinkdir. Mesela web sitenizle alakalı bir tanıtım videosunu youtube ya da vimeo gibi popüler bir video paylaşım sitesinde paylaşıp anahtar kelimelerinizi ve linkinizi burada paylaşırsanız iyi bir backlink almış olusunuz. Tavsiye ederim çalışıyor.
Bir dipnot: Google son güncellemelerinden sonra backlink ve hit arasında ki orana da bakmaya baÅŸladı. Yani sitenin 1000 veya üzeri backlinki var ama ortada ziyaretçi yok mantığı ile yola çıkarsak aldığınız tüm backlinkler, ziyaretçi(hit) olmadan elinizde patlayabilir.
AÅŸağıda adresi verilen siteler, bir web sayfasının baÅŸka web sayfalarından aldıkları backlinkleri liste halinde sunmaktalar. Rakiplerinizin nerelerden backlink aldıklarını öÄŸrenip siz de aynı yerlerden backlink alabilirsiniz.
-Ahrefs
-Majestic SEO
-Open Site Explorer
-Cognitive SEO
-Rank Signals
-SEO Spyglass
-Monitor Backlinks
-SearchMetrics
-Web SEO Analytics
-Link Research Tools

Daha fazla bilgi için buraya bakabilirsiniz.

  • 12-Sosyal bookmark (imleme)-Dizin Sitelerine Ekleme


Ayrıca Facebook, twitter gibi sosyal alanlarda web sitenizi tanıtmalısınız. Son olarak web sitenizi sosyal bookmark (imleme),dizin sitelerine mutlaka ekleyin. Bu gerçekten çok önemlidir. Google sosyal bookmark sitelerine eklenen web sitelerini inanılmaz bir hızla indexler ve üst sıralara taşır. Ama özellikle bu sitelerin PR deÄŸerlerine bakın. PR deÄŸeri 0-10 arası olur ve siz genelde en yüksek PR deÄŸerli siteleri tercih edin. Çünkü bu deÄŸer oldukça önemlidir. Bu sitelere girdikten sonra siteye en son eklenen linklerin en son ne zaman kaydedildiÄŸine bakın. EÄŸer 1 gün den daha kısa bir zaman da link eklenmiÅŸse bu fırsatı kaçırmayın ve hemen sizde link eklemeye baÅŸlayın. Çünkü site ne kadar güncel olursa google botları o kadar erken indexlemeye çalışırlar. Öyle ki google botları bu güncel sitelerden neredeyse hiç çıkmazlar ve sizin sitenize de buralardan gelirler.
Sosyal bookmark (imleme) siteleri için bu makaleme bakabilirsiniz.
http://www.aydinmahmut.com/turkce-sosyal-imleme-bookmark-siteleri/ 
Bir web sitesini google’da üst sıralara taşımak 3 günde olacak kadar kolay bir iÅŸ deÄŸildir.
Sabır ve düzenli çalışma gerektirir. Sabırlı olun ve web sitenizle ilgilenin.Arama kriterlerine ve kategorinize göre 1 Ay ve 2 Yıl kadar sürebilir.

  • 13-Seo


Sitenizin Google’de yükselmesini istiyorsanız SEO ayarlarını mutlaka yapmalısınız. Artık site içi seo ayarlarını yapmak için uzman olmanız gerekmiyor. Çünkü artık WordPress gibi mükemmel bir içerik yönetim sistemi var. Seo açısında web sitenizi kesinlikle wordpress tabanlı oluÅŸturmanızı tavsiye ederim. Çünkü SEO kavramı 2 ana unsurdan oluÅŸur. Site içi SEO ve site dışı SEO. Site içi SEO %30 luk bir önem arz ederken site dışı SEO %70 ‘lik bir öneme sahiptir. Site içi SEO konusunda wordpress neredeyse kusursuzdur. Bazı kusurları vardır tabi ama bunlardan birisi sitenize baÅŸkaları tarafından yazılmış eklentilerden dolayıdır. Bazen bu eklentilerde zararlı yazılımlar olabilmektedir. Bunlara dikkat etmek gerekir. Ama fazla eklenti hız ve güvenlik açısından bazı eksiklikler çıkarabilmektedir.
WordPress sayesinde sadece 2-3 eklenti kurarak site içi seo ayarlarını yapabiliyoruz. WordPress’de en önemli konuların başında Etiket kavramı gelmekte;kullanabildiÄŸiniz kadar konuyla alakalı etiket girmeye çalışın. WordPress seo eklentileri;
1- All in One SEO Pack
2- Google XML Sitemaps
3- SEO Smart Links
Wordprees site içi seo ayarları için bu 3 eklenti fazlasıyla yeterlidir. Wordprees için binlerce eklenti var. Mesela bunlardan birisi benzer yazılar eklentisidir. Benzer yazılar eklentisi sayesinde sayfanıza gelen ziyaretçi ilgilendiÄŸi konu hakkında baÅŸka yazılara bakarken sitenizde vakit geçirmiÅŸ olacak ve siteniz ile ziyaretçi arasında bir baÄŸ kurmuÅŸ olacaksınız. Bu arada sitenizin ortalama ziyaretçi süresini de artırmış olacaksınız. Ayrıca bounce rate (sitenizi ziyaretçinin anında terk etmesi)oranını düÅŸüreceksiniz.Bu sayede ziyeretçi sayınız artabilir. Fakat çok fazla eklenti kullanmak veri tabanını yoruyor ve sitenin yavaÅŸ açılmasına sebep oluyor. Bu nedenle kesinlikle fazla eklenti kullanmayın.
GerçeÄŸi söylemek gerekirse SEO kelimesi için bu kadar yazı yetmez. Bu konu için kitaplar dolusu bilgi yazılabilir. Aslında makalemin ana teması da SEO’dur. SEO her ÅŸeyden etkilenir, her ÅŸeyden pay alır. Sayfanızda kullandığınız ufak bir kod parçacığından, sayfada ki hatadan, sayfa içinde ki resimlerden, baÅŸlıklardan, linklerden, sayfanın bulunduÄŸu sunucudan, ziyaretçilerin sayfanızdaki bulunma sürelerinden, sitenizin baÅŸka sayfalarda bulunan linklerinden, domain isminizden ve hatta sizinle aynı sunucuda bulunan virüslü bir web sitesinden. Kısacası herÅŸey==SEO demektir.
Wordpress sistemler haricinde SEO yapmak isterseniz uzman biriyle bu iÅŸlemi halletmenizi tavsiye ederim. Peki bu uzmanlar neler yapacaklar, bunlardan bahsedelim:
-Öncelikle site içinde hatalı kodlar kaldırılıp yerine w3C standartlarında kodlar yazılmalı.
-Arama motorlarının standartlarına göre baÅŸlıklar ve açıklamalar eklenecek.
-Sayfaya ait meta taglar yazılacak veya düzenlenecek.
-Robotları yönlendirebilecek haritalar oluÅŸturulacak.
-wiki sayfalarında tanıtım yazıları yazılacak
-Baclink inşası yapılacak
-siteye her gün hit saÄŸlanacak ve ortalama gezinme süresi artırılacak
-Haftalık raporlamalar vs…
BaÅŸka bir konuya daha deÄŸinmek isterim. Seo Kalitesi: Web sayfanızda bulunan makaleniz içeriÄŸi ile kullandığınız etiketlerin uyumlu olması gerekir. Yani kullandığınız etiketler makale içinde geçmeli, yoksa SEO kaliteniz oldukça düÅŸecektir. Ä°deal etiket kullanımı yapmalısınız. Ä°deal etiket kullanımı için profesyonel bir kiÅŸiden yardım almanızı tavsiye ederim. Etiket sayınız yazının uzunluÄŸuna göre olmalıdır. 50 kelimelik bir içerik için 50 adet etiket girmenin anlamı yoktur. Kelime sayısı arttıkça etiket yoÄŸunluÄŸunda düÅŸüÅŸ olmalıdır.

  • 14-Ä°statistik


•Ayrıca Blogunuzun istatistik bilgilerini kontrol edin! makalesine de bakarak sitenizin istatistiklerini takip ederek sitenizi daha da çok kitleye ulaÅŸtırabilirsiniz.




•Sizin yapmanız gereken konulardan biri de sitenizi google analiytics’e kayıt yaptırıp daha sonra sitenizin bütün analizlerini görüp ona göre içerik yayınlamak olacaktır. Google analiytics’e üye olduktan sonra size verilen kodu siteniz kodları arasına koyuyorsunuz ve olay baÅŸlıyor.
Günlük olarak sitenize kaç kiÅŸi uÄŸramış, hangi ülke veya ÅŸehirlerden uÄŸramışlar, hangi web sitelerinden veya arama motorlarından gelmiÅŸler, hangi anahtar kelimeler ile gelmiÅŸler (bu özellik kaldırıldı), gelen kullanıcıların iÅŸletim sistemleri, tarayıcıları, servis saÄŸlayıcıları gibi bütün bilgileri size günlük, aylık, yıllık raporlar ile sunulur. Bu ÅŸekilde hangi sayfanızın daha çok ziyaret edildiÄŸini görerek daha uygun iÅŸler yapabilirsiniz. Åžimdilerde kendini biraz daha geliÅŸtiren Google Analiytics ,sayfanızda ki anlık kullanıcı sayısını da veriyor. O anda sitede kimler var,hangi kelimeleri arayıp gelmiÅŸler (bu özelliÄŸin kaldırıldığını söyledim), hangi sayfaya bakıyorlar, hangi ülkeden geldiler gibi bütün istatistik bilgileri sizlere anlık gösterebiliyorlar.

Bu siteden sitenizin arama motorlarında ki indexlenme sayısından tutunda Alexa sıralamalarınız ,hız skorunuz, DMOZ kaydınıza kadar bir çok bilgiye eriÅŸerek sitenizin web dünyasında ki sıralamalarını öÄŸrenip buna göre içerik geliÅŸtirebilirsiniz.

  • 15-Alexa


Alexa.com, internetteki sitelerin ziyaret edilirlik oranlarını, dolayısıyla reyting sıralamasını çıkaran bir webservistir. Bu konu: Alexa ve Google iÅŸbirliÄŸinden dolayı çok önemlidir. En çok ziyaret edilebilirlik sıralaması, Alexa’nın ‘Alexa Toolbar’ adlı yazılımını kullanan internet kullanıcılarından elde edilen verilere göre oluÅŸturulmaktadır. Bu yazılım kullanıcıların tarayıcılarına yüklenen bir toolbar’dan ibarettir. Google kaliteli siteler seçiminde tek başına çalışmıyor; Alexa ile çalışıyor yani Alexa rankı yüksek olan sitelere google çok önem veriyor. Onun için siz de kendi tarayıcınıza Alexa Toolbar yükleyin. Konuyu daha da açacak olursak ; Kendi tarayıcınıza Alexa toolbar yüklerseniz devamlı kendi sitelerinize bakacağınızdan bu toolbar sayesinde Alexa.com ‘a rapor gönderiliyor ve böylece sitenizin Rank’ı artmaya baÅŸlıyor. BaÅŸka kullanıcılarda da bu toolbar yüklü ise ve sizin sitenize girdilerse deÄŸmeyin keyfinize. Sitede kalma oranları ne kadar çok olursa ve sayfa gezinmeleri fazla ise bu size fazlasıyla puan kazandıracaktır. Bu toolbar’ı ziyaretçilerinize yüklemeye de teÅŸfik edin. Çünkü toolbar sahibi ziyaretçiler ne kadar çok sitenize gelirlerse bu o kadar iyi olur. Alexa Toolbar’ı
bu adresten tarayıcınıza yükleyebilirsiniz.
Bu Toolbar sayasinde sitenizin rankını anlık takip edebilirsiniz. Ayrıca sitenizde Alexa ile ilgili makaler yazmaya gayret edin.Bir nevi Alexa’ya yaÄŸ yakacaksınız 

Bizden haberdar olmak için yan tarafa mail adresinizi yazabilirsiniz.

Ãœye GiriÅŸi

Veya
MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Şifrenizi mi unuttunuz? Kayıt olmak ister misiniz? İletişim & Ulaşım